Hoe lang duurt de overgang?

De overgang is een proces dat meerdere jaren duurt. Dit is voor elke vrouw anders. Sommige vrouwen ervaren 10 jaar overgangsverschijnselen, terwijl anderen er maar een paar jaar iets van merken. Gemiddeld duurt de overgang 5 jaar.

Op welke leeftijd begint de overgang

De overgang begint voor iedere vrouw op een andere leeftijd. Het proces vindt meestal plaats tussen de 45 en 55 jaar. De gemiddelde vrouw verwacht dat zij op haar 50ste in de overgang zal komen. Vaak begint het echter al iets eerder: uit onderzoek blijkt dat de overgang bij de meeste vrouwen start op de leeftijd van 47.

Het eerste signaal

Meestal is een verandering in je menstruatie het eerste signaal dat je in de overgang komt. Misschien blijft je menstruatie plotseling uit, of wordt deze onregelmatig, heviger of juist minder, korter of langer. Ook kun je vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen of nachtzweten ervaren. Weet je niet zeker of je verschijnselen te maken hebben met de overgang? Doe dan de test of vraag je huisarts of een overgangsconsulente om advies.

Je staat er niet alleen voor

Iedere vrouw ervaart de overgang op haar eigen manier. Maar niet iedereen praat er gemakkelijk over. Veel vrouwen denken onterecht dat ze de enige zijn. Maar juist het tegendeel is waar:

99% van de vrouwen in de overgang ervaart overgangsverschijnselen

Het is dus helemaal niet vreemd om over je ervaringen te praten. En het mooie is: vrouwen kunnen elkaar ondersteunen in deze transitie naar een nieuwe levensfase.

Slide Image 0

Ymea Dag & Nacht

Bekijk product
Slide Image 1

Ymea Overgang

Bekijk product
Slide Image 2

Ymea Silhouet

Bekijk product
Slide Image 3

Ymea Totaal & Vitaliteit

Bekijk product